Thursday, July 24, 2008

Kecemerlangan Pelajar SMK Benut


21 JULAI 2008 – Pihak pentadbiran SMK Benut telah memberikan hadiah penghargaan kepada para pelajar Tingkatan 3, 5, dan 6 Atas yang telah berjaya melepasi atau mencapai sasaran pencapaian yang ditetapkan dalam Peperiksaan Pertengahan Tahun 2008 pada perhimpunan rasmi sekolah.

Tujuan pemberian penghargaan ini sebagai motivasi kepada pelajar tersebut dan juga pelajar lain supaya belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan yang berterusan dan meningkatkan lagi prestasi keputusan peperiksaan sebenar iaitu PMR, SPM dan STPM pada tahun ini.

Berikut senarai pelajar yang menerima penghargaan tersebut :

Bil

Nama Pelajar

Tingkatan

1

ONG HIAN LUM

3 IBNU SINA

2

LEE KIA HONG

3 IBNU SINA

3

KHOO LEE CHENG

3 IBNU SINA

4

LOH JIN CHANG

3 IBNU SINA

5

KOH JUN YIH

3 IBNU SINA

6

NURUL ATIKAH BINTI MA SAYUTHI

3 IBNU SINA

7

YEO GUAN HENG

5 IBNU SINA

8

TAN HWEE FENG

5 IBNU SINA

9

ONG ZHI HUI

5 IBNU SINA

10

TEE CHIA CHI

5 IBNU SINA

11

NURULNABILLA HUDA BINTI MUHAMMAD

5 IBNU SINA

12

NORAINI BINTI ABDUL FATAH

6 IBNU SINA

13

NORHIDAYAH BINTI AHMAD BERORI

6 IBNU SINA

14

NORHAYATI DIANA BINTI MUSA

6 IBNU SINA

15

NURUL AIN BINTI MOHD RAHIM

6 IBNU SINA

16

NURUL SUFFINA BINTI AHMAD

6 IBNU RUSYD

17

HENG JIA WANG

6 AL KINDI

18

ONG AI HONG

6 AL KINDI

19

SIM BOON SHEUNG

6 AL KINDI


Warga SMK Benut mengucapkan tahniah dan syabas atas kejayaan anda.

Tahniah SMK Benut


19 JULAI 2008
– Seramai 5 orang pelajar SMK Benut kita telah mewakili Daerah Pontian ke Pertandingan Karnival Pendidikan Kaunseling Kerjaya Peringkat Negeri di SMK Teknik, Segamat.

Alhamdulillah, penyertaan kita tidak mengecewakan dan telah memenangi kedua-dua acara yang kita wakili iaitu melukis poster dan melukis kain rentang.

Keputusan rasmi pertandingan tersebut :

Melukis Kain Rentang (JOHAN) ~

1. Mohammad Selamat Bin Senun (6 Ibnu Khaldun)

2. Zuratunnisaa Binti Rohani ( 6 Ibnu Khaldun)

3. Loh Yi Yee (4 Ibnu Sina)

4. Nurain Nafisah Binti Naspan (4 Al Farabi)

Melukis Poster (NAIB JOHAN) ~

1. Faizah Binti Basir ( 5 Ibnu Khaldun)

Guru Penasihat : Encik Roslan Bin Idris

Warga SMK Benut mengucapkan tahniah dan syabas atas kejayaan anda.

Wednesday, July 16, 2008

Lawatan YB Parlimen Pontian Ke Asrama SMK Benut


13 JULAI 2008
, Yang Berhormat Ahmad Bin Maslan, Ahli Parlimen Pontian telah melawat tapak projek pembangunan Asrama SMK Benut. Tujuan beliau hadir untuk meninjau perkembangan pembinaan bangunan baru yang sedang dibina untuk kemudahan penghuni asrama.

Turut hadir dalam lawatan tersebut ialah Encik Hasnan Bin Jaffar (Pengetua SMK Benut), Puan Hjh. Andi Audryanah Binti Hj Md Noor (GPK HEM, SMK Benut), Encik Idris (Ketua Kontraktor) dan guru-guru SMK Benut.

Pembinaan ini dijangka siap pada tahun 2009 dengan pelbagai kemudahan asas seperti kantin, asrama putera dan asrama puteri, surau, serta rumah warden.Tahniah SMK Benut


12 JULAI 2008
, Pertandingan Karnival Pendidikan Dadah Peringkat Negeri Johor telah diadakan di SMK Tinggi Kluang. SMK Benut telah mewakili daerah Pontian dalam Pertandingan Melukis Poster bagi Kategori Menengah Atas dan Menengah Rendah.

Keputusan rasmi pertandingan tersebut, telah memperolehi kejayaan cemerlang dalam kedua-dua acara yang disertai. Bagi Kategori Menengah Atas, Norhalimah Binti Mahadi (4 Ibnu Khaldun) telah berjaya mendapat JOHAN. Manakala bagi Kategori Menengah Rendah, Norsyafika Binti Aspani (2 Ibnu Sina) telah berjaya mendapat NAIB JOHAN.

Norhalimah Binti Mahadi telah terpilih mewakili negeri Johor dalam pertandingan tersebut di Peringkat Kebangsaan yang akan diadakan pada pertengahan bulan Ogos ini di negeri Kelantan.

Ucapan penghargaan kepada guru pembimbing iaitu Encik Roslan Bin Idris, Cik Noormawati Binti Mohd Rasif, Cik Siti Norzila Binti Tumin dan Puan Asiah Binti Abd Aziz.

Warga SMK Benut, mengucapkan syabas dan tahniah atas kejayaan cemerlang anda.Saturday, July 12, 2008

Kursus Profesionalisme Warga SMK Benut


12 JULAI 2008
– Warga Pendidik dan Kakitangan Sokongan SMK Benut telah menyertai Kursus Profesionalisme yang bertajuk Pengurusan Kewangan. Kursus tersebut telah berjaya diadakan di Perpustakaan Zaaba, SMK Benut bermula pukul 8.00 pagi sehingga 2.30 petang.

Kursus tersebut telah disampaikan oleh Encik Zakaria Bin Md Tahir, Puan Siti Mazura Binti Arep dan Puan Lebi Binti Md Taher.

Kursus tersebut telah berjaya memberikan pengetahuan dan cara mengurus kewangan terutama dalam perbelanjaan mengurus bagi panitia mata pelajaran, guru penasihat persatuan, kelab dan badan beruniform. Selain itu, turut diberikan prosedur pembelian yang perlu dilakukan serta panduan pemungutan yuran pelajar bagi guru tingkatan.

Tahniah SMK Benut


10 – 11 JULAI 2008, SMK Benut telah mewakili Daerah Pontian dalam pertandingan Festival Sains dan Teknologi peringkat Negeri Johor 2008 di SMK Sains Tengku Mahmod Iskandar, Muar, Johor.

Sebanyak dua pertandingan telah disertai oleh SMK Benut iaitu Pertandingan ‘Solar Car Race’ dan Pembentangan Topik Sains.

Keputusan rasmi bagi pertandingan ‘Solar Car Race’, pasukan SMK Benut yang terdiri daripada Mohd Nabill Fakhrie Bin Md Rapie (5 Ibnu Sina), Muhd Ruzaifi Bin Abdul Rasid (5 Ibnu Sina) dan Andy Syaiful Aziz (4 Ibnu Sina) telah berjaya mendapat JOHAN dalam pertandingan tersebut.

Pasukan ini terpilih untuk mewakili negeri Johor ke peringkat Kebangsaan yang akan diadakan pada 17 – 22 Ogos di Sarawak.

Keputusan rasmi pertandingan Pembentangan Topik Sains, pasukan yang terdiri daripada Nur Raihan Binti Anuar (4 Ibnu Sina), Iklil Nabihah Binti Abu Bakar (4 Ibnu Sina) dan Nur Hidayah Binti Ahmad (4 Ibnu Sinar) telah berjaya mendapat tempat KETIGA.

Warga SMK Benut mengucapkan syabas dan tahniah atas kejayaan cemerlang anda.


Monday, July 7, 2008

Tahniah Kelab Silat SMK Benut 2008


4 Jun – 5 Jun 2008, Pertandingan Seni Silat Olahraga peringkat Daerah Pontian 2008, telah diadakan di Dewan Silat Taman Anggerik, Pontian. Pasukan SMK Benut telah memperolehi kejayaan dalam pertandingan yang dianjurkan.


Bagi kategori Seni Tari Silat (Lelaki), Mohd Syafarul Aqmar Bin A.Achok (4 Al Farabi) telah mendapat Johan. Pelajar ini akan mewakili daerah Pontian pada 17 dan 18 Julai di Batu Pahat.


Bagi kategori Seni Turus Silat (Perempuan), pasukan yang terdiri daripada Nur Sabariah Binti Mohd Noh (3 Ibnu Rusyd), Shahrul Bariah Binti Aziz (3 Ibnu Rusyd), Siti Khalijah Binti Panakai (3 Al Farabi) dan Siti Azzura Binti Mohd Noor (3 Al Farabi) telah mendapat tempat Naib Johan.


Seterusnya, bagi kategori Seni Tari Silat (Perempuan), Nur Hanis Binti Mohd Noor (2 Al Farabi) telah mendapat tempat Ketiga.


Ucapan terima kasih diberikan kepada Encik Azmani Bin Md. Maskak yang merupakan Guru Penasihat Kelab Silat yang telah memberikan bimbingan kepada pelajar tersebut sehingga beroleh kejayaan yang cemerlang.


Warga SMK Benut mengucapkan tahniah dan syabas atas kecemerlangan anda.

Wednesday, July 2, 2008

Karnival PPDa Peringkat Daerah Pontian 2008


20 JUN 2008, KARNIVAL PPDa PERINGKAT DAERAH PONTIAN telah diadakan di SM Teknik, Pontian, Johor.

Pasukan SMK Benut yang terdiri daripada Mohd Hafifi Hafizat Bin Mazlan (4 Ibnu Sina), Mohd Fahmi Bin Abdullah (4 Ibnu Sina) dan Andy Saiful Aziz (4 Ibnu Sina) dengan bimbingan Encik Samsudin Bin Haji Saad telah berjaya memperolehi
NAIB JOHAN dalam pertandingan tersebut.


Warga SMK Benut mengucapkan tahniah dan syabas atas kecemerlangan anda.


Festival Sains & Teknologi 2008


18 JUN 2008,Festival Sains dan Teknologi peringkat Daerah Pontian telah diadakan di SMK Benut, Pontian dan SMK Sri Tanjung. Pelbagai acara telah diadakan iaitu perlumbaan kereta solar, pertandingan roket, ‘cooking with nature’ dan pembentangan topik sains. Penyertaan SMK Benut dalam pertandingan tersebut telah mendapat kejayaan cemerlang.

Bagi pertandingan Pembentangan Topik mendapat pasukan SMK Benut telah memperolehi Johan. Pesertanya terdiri daripada ~ Nur Raihan Binti Anuar, Iklil Nabihah Binti Abu Bakar dan Nur Hidayah Binti Ahmad. Guru Pembimbing ~ Pn. Hadijah Binti Hj. Misran dan Pn. Normaslina Binti Samaond.

Bagi pertandingan Kereta Solar, pasukan SMK Benut yang diwakili oleh Mohd Nabil Fikhrie Bin Md Rapee dan Siti Shamsiah Binti Saleh dengan bimbingan Cik Noormawati Binti Mohd Rasif dan Cik Siti Salyena Binti Pungot telah berjaya mendapat
Johan dalam pertandingan tersebut.

Seterusnya, bagi pertandingan Teknologi Pelancar Roket, pasukan SMK Benut yang diwakili oleh Mohd Hafifi Hafizat Bin Mazlan dan Mohd Fahmi Bin Abdullah dengan bimbingan Puan Faridah Binti Tahir dan Cik Rohaida Binti Ghani telah berjaya memperolehi Naib Johan dalam pertandingan tersebut.

Bagi pertandingan ‘Portable Cooking With Nature’, pasukan SMK Benut yang diwakili oleh Muhammad Danial Hishamudin Bin Isa dan Muhammad Wafiq Bin Anuar dengan bimbingan Encik Mohd Nor Firdaus Bin Ngamar telah berjaya mendapat tempat Ketiga dalam pertandingan tersebut.