Thursday, April 30, 2015

Ikrar & Akujanji Calon SPM 2015 SMKB


30 April 2015: Satu perjumpaan Pentadbir, Guru-guru mata pelajaran dan calon-calon SPM 2015 telah diadakan di Sanggar Kokurikulum untuk membuat "akujanji".

Dalam ucapan pengetua, beliau mengharapkan agar semua murid bermula pada waktu ini mestilah memfokuskan sepenuhnya dalam bidang akademik. Beliau percaya bahawa calon-calon SPM ini boleh berjaya seandainya mereka sedar tentang kepentingan SPM  .

Semoga SMKB akan memperoleh kejayaan dalam SPM nanti. InsyaAllah.

Wednesday, April 29, 2015

PLC : "Lesson Study & Learning Walk"


29 April 2015: Kursus Latihan Dalam Perkhidmatan PLC telah dijalankan di Bilik Mesyuarat As-Syafie dengan dihadiri oleh semua guru SMKB. Kursus kali ini bertajuk Lesson Study & Learning Walk yang telah disampaikan oleh En. Aminuddin Guru Kanan Matematik / Sains SMK Sri Tanjung.

Dalam ceramahnya, beliau banyak mendedahkan tentang kaedah untuk meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas supaya murid akan menarik minat untuk belajar di dalam kelas. 

Semoga apa yang disampaikan akan memberi manfaat kepada semua warga SMKB.

Pemantauan Ketua Unit Pendidikan Pencegahan Dadah (PPDa) JPNJ

29 April 2015: Satu pemantauan oleh Unit PPDa Jabatan Pendidikan Negeri Johor yang diketuai sendiri oleh En. Mustaffa Ibrahim (Ketua Unit PPDa) telah dijalankan di SMKB bagi menilai dan membimbing dari segi pengurusan dan pelaksanaan yang dijalankan serta perancangan (takwim) sepanjang tahun.

Sepanjang pemantauan tersebut, banyak perkara yang telah dibimbing bagi memantapkan lagi pengurusan dipihak sekolah. Terima kasih kepada guru yang terlibat dalam mengurus pengurusan PPDa ini.

Johan SAHIBBA Kategori Tingkatan 3 Daerah Pontian 2015

29 April 2015: SMKB telah menjadi tuan rumah bagi Pertandingan Sahibba Sekolah-sekolah Menengah Daerah Pontian Tahun 2015. Pasukan SMKB terdiri daripada 3 orang yang terpilih mewakili kategori tingkatan 1, 2 dan 3 bersaing dengan sekolah-sekolah lain bagi merebut kejuaraan daerah untuk tahun 2015.

Pada kali ini SMKB telah melakar sejarah kerana telah dinobatkan sebagai JUARA kategori tingkatan 3. Tahniah diucapkan kepada murid yang terlibat serta guru-guru yang bertungkus lumus melatih semua peserta.

Terima kasih juga diucapkan kepada guru-guru yang terlibat dalam mengelola pertandingan ini dengan jayanya.


Tuesday, April 28, 2015

Bengkel Verifikasi Aplikasi Pengkalan Data Murid (APDM)


28 April 2015 : Bengkel Verifikasi Aplikasi Pengkalan Data Murid (APDM) SMKB telah dijalankan bersama-sama semua Guru-guru Tingkatan di Bilik Gerakan. Bengkel telah dikendalikan dengan jayanya di bawah bimbingan setiausaha APDM Pn. Hafiza Binti Abdullah.

Semua guru tingkatan diminta untuk melengkapkan sepenuhnya maklumat-maklumat yang perlu dalam APDM selewat-lewatnaya hari ahad 3 Mei 2015. Semoga perbengkelan yang dijalankan ini dapat mencapai matlamatnya. Terima kasih diucapkan kepada semua guru tingkatan atas kerjasama yang diberikan.

Sunday, April 26, 2015

"Morning Tea" Calon Murid Cemerlang PT3 & SPM SMKB 2015


26 April 2015: SMKB telah menganjurkan satu majlis yang dinamakan sebagai "Morning Tea" bersama dengan ibu bapa dan pelajar calon cemerlang PT3 dan SPM tahun 2015 di Bilik Mesyuarat As-Syafie. Program ini dijalankan bagi memastikan SMKB akan mencapai kejayaan yang cemerlang pada tahun 2015.

Calon-calon yang terpilih adalah berdasarkan kepada rekod pencapaian akhir tahun 2014 dan ujian 1 yang telah dijalankan baru-baru ini.

Antara objektif yang disasarkan adalah:
  1. Meningkatkan prestasi calon cemerlang PT3 dan SPM
  2. Memberi kefahaman kepada ibu bapa tentang peranannya dalam membina peningkatan prestasi akademik anak-anak.
  3. membantu ibu bapa dalam memahami tahap prestasi anak-anak.
  4. mendorong pelajar agar berusaha mencapai yang terbaik untuk diri mereka dan orang yang ingin melihat kejayaan mereka.
  5. Meningkatkan dan mengeratkan interaksi antara ibu bapa dan guru serta warga sekolah.
  6. Akujanji bersama ibu bapa yang disaksikan oleh pihak pentadbir sekolah.


Thursday, April 23, 2015

Program Amalan Sahsiah dan Rohani (ASAR)


23 April 2015: Gejala sosial yang melibatkan golongan remaja bukan sahaja menimpa remaja kelas bawahan, malahan membabitkan kelompok remaja kelas menengah dan atasan. Pada umumnya, gejala ini timbul kerana golongan remaja tidak mempunyai tempat mengadu dan tidak diurus dengan saksama lagi bijaksana.

Guru di sekolah pula bukanlah sekadar pembimbing akademik, tetapi harus menjadi rakan kepada remaja. Guru yang diingati oleh remaja ialah guru yang boleh dibawa berbincang dan sama-sama menyelesaikan masalahnya. Guru yang hanya memerintah akan diingati sebagai `pemerintah’ dan tidak didekati. Hasilnya, arahan akademik bukan sahaja tidak dipatuhi, bahkan mewujudkan pemberontakan antara pelajar dengan gurunya. Ini pula akan menyebabkan pelajar tidak mempunyai minat terhadap proses pembelajaran.

Atas kesedaran ini, aktiviti kesedaran bahaya mendekati zina di bawah program Amalan Sahsiah dan Rohani telah dijalankan dengan kerjasama Unit Bimbingan & Kaunseling dan Unit Disiplin & Pengawas dengan sasaran semua murid perempuan tingkatan 4 & 5 Ibnu Sina, Ibnu Rusyd dan Ibnu Khaldun.

Semoga dengan aktiviti yang singkat ini akan memberikan sedikit kesedaran kepada semua murid dan seterusnya dapat menangani masalah gejala sosial yang kini semakin digeruni.

Wednesday, April 22, 2015

Pengesanan Bilik Darjah Abad ke-21 Oleh Pegawai SIP+


22 April 2015: Satu pemantauan bagi pengesanan penyediaan bilik darjah abad ke-21 telah dijalankan oleh Pegawai SIP+ En. Esa Bin Dasim. Dalam pemantauan tersebut beberapa aspek telah ditegur bagi memenuhi keperluan fizikal kelas abad ke-21 terutamanya dalam menyusun atur kerusi meja murid. Menurut En. Esa, susun atur meja murid mesti menggambarkan kumpulan perbincangan antara 4 hingga 6 murid setiap kumpulan. Selain daripada itu, beberapa keperluan lain juga turut deberikan perhatian sebagaimana keperluan Item Teras 2B Pengurusan Bilik Darjah Abad 21 (sila klik di sini).

Sebagai rujukan semua warga SMKB terutamanya Guru Tingkatan, berikut adalah susun atur yang boleh dijadikan sebagai panduan:

Tuesday, April 21, 2015

Program Kem Membaca 1 Malaysia (KM1M) SMKB 2015

21 April 2015: Kem Membaca 1Malaysia (KM1M) merupakan satu aktiviti tahunan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bertujuan untuk mengukuhkan budaya membaca dan menanam sikap cintakan ilmu melalui pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan pembacaaan dalam kalangan murid.

Program KM1M 2015 di Peringkat Kebangsaan akan diadakan selama tiga hari iaitu pada 21 hingga 23 April dengan tema Membaca Menjana Pemikiran 1 Malaysia. Majlis Pelancarannya akan diadakan pada 21 April 2015 di SMK Tengku Afzan, Alor Akar, Kuantan, Pahang. Manakala pelancaran peringkat Negeri Johor akan diadakan di SK Kampung Pasir, Johor Bahru pada tarikh yang sama.
Sehubungan itu, SMKB telah melancarkan Program KM1M pada hari ini dengan penglibatan seluruh warga sekolah serentak bermula jam 10.00 pagi hingga 10.30 pagi di kelas / bilik masing-masing dengan pengawasan guru.

Terima kasih kepada semua warga sekolah atas kerjasama yang diberikan. Semoga program ini akan menyuntik semangat semua murid untuk menjadikan amalan membaca sebagai satu budaya. SMKB, We Are The Best.

Pertandingan Kawad Kecekapan Kadet Bomba & Penyelamat Daerah Pontian 2015
12 April 2015: SMKB telah menjadi johan dalam pertandingan ASPEC Challenge (pertolongan cemas) kategori perempuan dalam  Pertandingan Kawad Kecekapan Kadet Bomba & Penyelamat Daerah Pontian 2015 yang telah diadakan di SMK Sri Perhentian. 

Selain daripada ASPEC Challenge (Pertolongan Cemas) Terdapat 3 kategori kawad kecekapan lain yang turut dipertandingkan iaitu:
1. Kawad Operasi Berhalangan
2. Brain & Braun (BB) Challenge dan
3. Ikatan dan Tali

Tahniah kepada pasukan Kadet Bomba SMKB. We Are The Best.

Sunday, April 19, 2015

Majlis Penutup Bulan Penghayatan Bahasa Tahun 2015

19 April 2015 (Ahad): Berakhirnya bulan Penghayatan Bahasa tahun 2015. Majlis penutup diakhiri dengan penyampaian sijil dan hadiah kepada para pemenang. Beberapa program telah diadakan sepanjang bulan penghayatan bahasa seperti BAHASA MELAYU kuiz komsas menengah atas, forum remaja, bercerita komsas, penulisan esei, mencari perkataan tersembunyi, mencipta pantun, berbalas pantun, kuiz  peribahasa, syarahan, pidato, dan deklamasi sajak BAHASA INGGERIS pertandingan menreka Bookmark menengah atas dan rendah, pertandingan drama, Scrabble menengah atas, Wonderword, dan Public Speaking. Dengan berakhirnya bulan penghayatan bahasa ini diharap para pelajar Smk Benut dapat membina keyakinan dan ketrampilan para pelajar. We Are The Best!


Pertandingan drama Bahasa Inggeris
Sekolah-sekolah Menengah Daerah Pontian
2015


Tahniah diucapkan kepada para peserta pertandingan drama bahasa Inggeris yang telah berlangsung di Smk Ayer Baloi pada 14 April 2015 (khamis) kerana memenangi tempat ke-2. Syabas diucapkan kerana kesungguhan yang ditonjolkan. We Are The Best !

Kami Juara !!!
Kejohanan Petanque Tertutup Johor 2015

Sempena Sambutan Hari Keputeraan DYMM Sultan Johor


Kamilah juara! Alhamdullilah dan Tahniah diucapkan kepada para peserta Kejohanan Petanque Tertutup Johor 2015. Kejohanan telah berlangsung pada 17&18 April  2015 di gelanggang Petanque SMK Benut. Kategori perempuan dewasa telah merangkul tempat pertama berserta wang tunai RM400.00 dan tempat kedua telah dimenangi oleh kategori lelaki sekolah. Manakala ketegori perempuan sekolah telah memenangi tempat ke-8. We Are The Best!

Wednesday, April 15, 2015

"Champion"
Scrabble Competition
Pontian District Level
2015


9 April 2015 (Khamis): Smk Benut telah menjuarai Pertandingan Scrabble peringkat Sekolah Menengah Daerah Pontian di dalam kategori menengah atas. manakala bagi kategori menengah rendah smk benut telah mendapat tempat ke 7 daripada 18 penyertaan.Tahniah diucapkan. We Are The Best !!
NAIB JOHAN PERTANDINGAN KAWAD KAKI PASUKAN BADAN BERUNIFORM SEKOLAH-SEKOLAH DAERAH PONTIAN TAHUN 2015

Tahniah diucapkan kepada Kadet Remaja Sekolah (KRS) kerana mendapat tempat kedua di dalam pertandingan kawad kaki peringkat sekolah-sekolah daerah Pontian. Pertandingan telah berlangsung di SMK Teluk Kerang selama dua hari iaitu pada 13 dan 14 April 2015.  We Are The Best!!!Tuesday, April 14, 2015

Pemantauan Pelaksanaan Pengajaran & Pembelajaran Abad 21 Oleh Pegawai JPNJ

14 April 2015: Pemantauan Pelaksanaan Pengajaran & Pembelajaran Abad 21 Oleh Pegawai JPNJ Tn. Hj. Ibrahim Bin Md. Tahir (Ketua Unit Kajian Kemasyarakatan Sektor Pengurusan Akademik) telah dijalankan merangkumi aspek Sistem Fail, Prasarana dan Kaedah PdP.

Selain itu kewangan sekolah juga turut disemak bagi tujuan membantu pihak sekolah kearah yang lebih cemerlang dan seterusnya dapat menjalankan PdP dalam menyahut cabaran sebagai sekolah perintis Pembelajaran Abad 21.

Diharapkan agar warga SMKB akan bersedia dengan lebih mantap lagi samada dari segi item yang perlu ada di dalam kelas dan juga kaedah penyampaian PdP.

Pemantauan dan taklimat yang bermula jam 9.30 pagi berakhir pada jam 2.45 petang. Terima kasih diucapkan kepada Tn. Hj. Ibrahim Bin Md. Tahir atas kesudian memperjelaskan beberapa isu yang disampaikan terus kepada barisan pentadbir SMKB.

 

Mesyuarat J/K Disiplin & Pengawas Bil. 2/2015

14 April 2015: Jawatankuasa Disiplin dan Pengawas bermesyuarat untuk kali ke-2 tahun 2015 di Bilik Gerakan SMKB. Dalam mesyuarat kali ini En. Ariffin Bin Bajuri (GPK HEM) telah mempengerusikan mesyuarat tersebut.

Banyak isu-isu yang dibincangkan bagi menangani masalah  disiplin SMKB. Antara yang dibincangkan ialah isu-isu yang dibangkitkan oleh Tuan Pengetua dan aktiviti yang berkaitan dengan Program "Amalan Sahsiah & Rohani" (ASAR).

Syabas kepada semua ajk yang terlibat. Semoga SMKB akan melahirkan murid yang bersahsiah terpuji. "SMKB, We Are The Best"

Sunday, April 12, 2015

Tahniah!!!
Johan Pertandingan Mendeklamasi Sajak Bahasa Cina Peringkat Daerah 


12 April 2015 (Ahad) : Sebuah majlis penyampaian hadiah telah diadakan bagi meraikan para pelajar yang memenangi pertandingan di Karnival Bahasa Cina Peringkat Daerah, 2015. Pertandingan tersebut telah diadakan di SMK Benut pada 29 Mac 2015. Smk Benut telah mendapat Johan dalam pertandingan Mendeklamasikan Sajak kategori menengah rendah berkumpulan yang dimenangi oleh Tan Sharen, Jolene Tee Jia Er, Ng Man Xin, dan Chua Jingle. Bagi pertandingan Kuiz Tatabahasa dan Kesusasteraan  Cina pula Smk Benut telah menghantar dua kategori iaitu menengah rendah disertai oleh Ng Jia Chun  dan Ng Jia Hui. Menengah atas pula disertai oleh Teo Shi Ling dan Neo Pei Ying. Kedua-dua kategori tersebut telah memenangi saguhati.

Tahniah juga diucapkan kepada 4 orang ahli kelab yang telah menyertai pertandingan kuiz penggunaperingkat negeri sekali gus merangkul tempat ke-7 dari 70 penyertaan. We Are The Best !