Thursday, January 26, 2017

Pemberian Ang Pau Gong Xi Fa Cai

26 Januari 2017: Satu majlis ringkas pemberian angpau kepada 20 murid terpilih telah berlangsung sempena Tahun Baru Cina yang bakal berlangsung pada hari Sabtu 28 Januari 2017. Pemberian angpau ini telah dikendalikan oleh Unit Bimbingan dan Kaunseling SMKB.

Semoga dengan pemberian ini akan memeriahkan lagi suasana tahun baru. Happy New Year, Gong Xi Fa Cai.Wednesday, January 25, 2017

PROGRAM SAYANG KAMU BIL 1/2017

25 Januari 2017: Program "Sayang Kamu" bil 1/2017 di bawah anjuran Unit Bimbingan dan Kaunseling telah berjaya dilaksanakan di Bilik Mesyuarat As-Syafie. Program ini disertai oleh murid seramai 30 orang yang terpilih. Pada siri pertama ini pihak sekolah telah menjemput Tn. Hj. Afandi bin Tahir (Pegawai Penggerak YPKDT Dun Pulai Sebatang) untuk menyampaikan imput berkaitan remaja islam.

Antara objektif program:
1. Menjana kecemerlangan diri pelajar melalui sahsiah terpuji
2. Mendidik pelajar menginsafi dan menyayangi diri sendiri
3. Memantapkan peranan sebagai seorang anak dan pelajar
4. Memberi kesedaran tentang bahaya zina dan pergaulan bebas

Semoga program ini akan memberi impak yang positif dan seterusnya dapat melahirkan insan yang bersahsiah terpuji.
Sunday, January 22, 2017

PELANCARAN PROGRAM NILAM 2017

TARIKH : 22 Januari 2017 (AHAD)
MASA : 7.30 pagi hingga 8.00 pagi
TEMPAT : Dewan Baiduri, SMK Benut

Majlis Pelancaran Program NILAM 2017  telah diadakan dengan jayanya pada 22 Januari 2017 dengan kerjasama daripada semua ahli jawatankuasa yang dilantik. Majlis ini telah berjalan dengan baik sebagaimana yang telah dirancangkan.

Objektif program ini dijalankan adalah untuk :
1)      Menjadikan murid  banyak  membaca( semua bidang , bahan berkualiti     dan bukan sahaja pembacaan yang berorientasikan peperiksaan)
2)      Menjana idea kreatif dan inovatif bagi menyemai tabiat membaca dikalangan warga  sekolah.
3)      Menggerakkan  program  dan aktiviti galakan membaca
4)      Meningkatkan minat membaca yang  berterusan
5)      Memperkasakan pelaksanaan  Program  NILAM dengan penglibatan  yang lebih jitu oleh kalangan masyarakat
6)       Memberi pendedahan kepada murid tentang dunia pembacaan
7)      Mewujudkan daya usaha untuk persaingan  yang sihat dan membina kekuatan minda
8)      Melahirkan tokoh murid  yang  berketerampilan dalam bidang pembacaan
9)      Menampilkan murid  yang  mengamalkan ciri-ciri pembaca  yang  berkualiti

Taklimat Pelancaran Program NILAM 2017  telah disampaikan oleh Tn. Pengetua, En Mastura Aladdin bin Masro. Dalam taklimat tersebut beliau menerangkan maksud NILAM iaitu singkatan daripada perkataan Nadi Ilmu Amalan Membaca  yang merupakan penggabungan semua aktiviti galakan membaca yang pernah dijalankan di sekolah dengan memberi pengiktirafan yang sesuai. Pelaksanaan program ini meliputi penilaian pembacaan yang berterusan sepanjang tahun dan markah dikumpulkan secara kumulatif sehinggalah mereka tamat persekolahan.

Tn pengetua seterusnya melancarkan Program NILAM 2017. Dalam ucapan perasmian beliau menasihatkan dan memberi peringatan kepada para pelajar supaya membiasakan diri dengan amalan membaca tidak kira di mana sahaja berada. Disamping itu, beliau menggalakkan para pelajar agar mengikuti dan mengambil bahagian dalam setiap aktiviti yang dianjurkan oleh Pusat Sumber Sekolah. Seterusnya majlis diteruskan dengan gimik Majlis Pelancaran NILAM yang dilaksanakan menggunakan gegantung. Murid-murid diingatkan agar menjadikan budaya membaca sebagai amalan seharian.
Thursday, January 19, 2017

Tahniah Atas Perlantikan Pengetua Kolej Tingkatan 6 SMK Sri Bandar

19 Januari 2017: Tahniah diucapkan kepada tuan pengetua, En. Mastura Aladdin bin Masro atas perlantikan beliau sebagai pengetua di Kolej Tingkatan 6 SMK Sri bandar Pontian. Untuk makluman, En. Mastura Aladdin telah berkhidmat di SMKB sebagai pengetua semenjak 11 Julai 2011. Semoga beliau akan terus cemerlang di temapat baru. 

Jawatan pengetua di SMKB akan diambil alih Pn. Hjh Rohani Binti Ab. Manaf daripada SMK Ayer Baloi yang juga pernah menjawat sebagai GPK Pentadbiran SMKB sebelum ini. Selamat kembali ke SMKB, semoga SMKB akan terus cemerlang di bawah kepimpinan beliau.

Sunday, January 15, 2017

Majlis Penyerahan Surat Penurunan Kuasa Merotan

15 Januari 2017: Penyampaian surat penurunan kuasa merotan kepada jawatankuasa disiplin dan pengawas telah disampaikan dalam suatu majlis perhimpunan rasmi mingguan di dewan Baiduri SMKB oleh tuan pengetua.

Semoga pendekatan ini akan memberikan kesan yang baik kepada semua murid SMKB dengan pembentukan sahsiah yang terpuji. SMKB We Are The Best.