Wednesday, October 19, 2011

Bintang-Bintang KU SPM 201119 Oktober 2011 – Perjumpaan khas Encik Mastura Aladdin Bin Masro (Pengetua, SMK Benut) bersama para pelajar tingkatan 5 (Kumpulan Bintang Kerlipan KU) telah berjaya diadakan di Bilik Mesyuarat Guru, SMK Benut pada hari ini. Turut hadir pada perjumpaan ini, Encik Selamat Bin Haji Mon (Penolong Kanan Pentadbiran, SMK Benut) dan Puan Afidah Binti Salleh (Guru Kanan Bahasa, SMK Benut).

Perjumpaan selama sejam bersama Tuan Pengetua bertujuan khusus untuk menerangkan aktiviti-aktiviti yang perlu pelajar ikuti dan patuhi bagi mencapai kecemerlangan dalam keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun ini. Sebelum ini pada hari Selasa, 18 Oktober 2011, Tuan Pengetua telah berjumpa dengan para pelajar kumpulan Bintang Hati KU dan kumpulan Bintang Pujaan KU.

Tuan Pengetua telah memberikan taklimat kepada para pelajar bahawa aktiviti Bintang Hati KU (13 orang pelajar), Bintang Pujaan KU (27 orang pelajar) dan Bintang Kerlipan KU (48 orang pelajar) yang merupakan antara Program Peningkatan Kecemerlangan SPM yang sedang dilaksanakan ini agar dapat menyuntik semangat kesungguhan, keyakinan, kerjasama dan seterusnya dapat menghasilkan pulangan yang terbaik, iaitu keputusan yang cemerlang mengikut sasaran pencapaian yang dikehendaki oleh pihak sekolah dalam peperiksaan SPM pada tahun ini.

Justeru, beliau meminta semua pelajar yang terlibat dalam program ini dapat mematuhi jadual waktu belajar terutama di rumah dengan membuat ulang kaji pelajaran yang berterusan sehingga hari peperiksaan sebenar. Selain itu, beliau turut memaklumkan bahawa pembelajaran dan pengajaran diteruskan dalam kelas dengan menggunakan jadual anjal dalam aktiviti Menggilap Mutiara dan jadual IMSAK akan disediakan juga semasa peperiksaan SPM nanti.

Para pelajar yang terlibat dalam aktiviti ini telah diberikan Kad Latihan Menjawab dan Mengingat (KALAMM) untuk digunakan bagi menentukan tahap pencapaian semua mata pelajaran dan akan dipantau serta ditandatangani oleh ibu bapa dan penjaga semasa di rumah. Pihak sekolah turut membantu dengan memberikan beberapa buah buku untuk dijadikan bahan latihan di rumah serta menggalakkan pelajar membuat latihan latih tubi dengan menjawab soalan-soalan percubaan dari negeri-negeri lain (pelajar boleh muat turun melalui pautan yang disediakan melalui Portal Web Rasmi SMK Benut – http://smkbenut.blogspot.com)

Warga SMK Benut mengharapkan segala aktiviti yang dirancang dapat kerjasama terutama daripada ibu bapa dan penjaga bagi memastikan kecemerlangan akademik terutama SPM terus mencapai kejayaan yang cemerlang. Oleh itu, satu Majlis Perjumpaan Ibu Bapa Bintang-Bintang KU akan diadakan pada hari Isnin, 31 Oktober 2011 nanti untuk memperjelaskan lagi Program Kecemerlangan Akademik Pelajar SPM pada tahun ini dengan sasaran 96.00 peratus lulus, Gred Purata Sekolah sebanyak 4.50 peratus dan 13 orang calon cemerlang atau lebih.
No comments: