Saturday, September 29, 2012

Majlis Kemuncak Hari Kokurikulum dan Pelantikan Pengawas Sesi 2012 – 201328 September 2012 – Majlis Kemuncak Hari Kokurikulum dan Pelantikan Pengawas Sesi 2012 – 2013 telah berjaya dirasmikan oleh Encik Jabal Bin Kiman (Penghulu Mukim Benut) pada hari ini bertempat di Dataran Baiduri, SMK Benut.

Objektif Hari Kemuncak Kokurikulum merupakan agenda dalam kalendar bidang kokurikulum sekolah dengan menggabungkan program jualan khas oleh unit uniform, persatuan dan kelab serta majlis pelantikan pengawas sesi 2012 – 2013. Selain itu, program ini juga dapat menggalakkan minat berniaga diri pelajar dan persatuan unit beruniform, kelab permainan, dan kelab hobi di sekolah. Seterusnya, dapat mendedahkan pelajar dengan kemahiran kepemimpinan, berkomunikasi dan berinteraksi dengan masyarakat. Majlis ini diadakan selama dua hari (28 dan 29 September 2012)

Pelbagai atur cara telah disusun dan berjaya dilaksanakan oleh Jawatankuasa Hari Kokurikulum ini. Antaranya ialah pertandingan mewarna kategori prasekolah, tadika dan anak-anak guru. Selain itu, perbarisan statik unit beruniform dan para pengawas sesi 2012 – 2013. Di samping itu, penyerahan watikah pelantikan dan bacaan ikrar oleh Ketua Pengawas Sesi 2012 – 2013 (Muhamad Nur Asraf Bin Mat Saad – PJ2). Seterusnya, penyampaian anugerah khas kokurikulum dan penghargaan kepimpinan jurulatih telah disempurnakan oleh Tuan Perasmi.

Pelbagai jenis makanan dijual di gerai-gerai yang diusahakan oleh para pelajar, pameran keselamatan dari IPD Pontian, pertandingan masakan antara unit beruniform, pertandingan ‘motor show’, dan senaman aerobik (diadakan pada hari kedua). Terdapat juga usaha kerjasama pelajar mengikut kelas dengan menyediakan tempat hiburan seperti pertandingan futsal, bola keranjang, rumah hantu, rumah sesat, permainan menduga minda, tayangan video, karaoke, dan banyak lagi yang mana mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada pelajar dan para pengunjung yang hadir. Semua perniagaan menggunakan wang kupon.

Jawatankuasa Kokurikulum merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan majlis ini.

No comments: